Uleiul de Argan se obtine din samburii fructelor (Argania Spinosa) arborelui de Argan. Acest tip de arbore este cultivat doar in cateva zone ale globului, cel mai raspandit este in Maroc. Uleiul obtinut este datorita zonei reduse de crestere si a ofertei limitate, unul dintre cele mai cautate si solicitate uleiuri din lume.
Acesta are o compozitia asemanatoare cu a uleiului de masline: acid stearic (5-7%), acid palmitic (12-13%), acid linoleic (29-36%), acid oleic (43-49%). Acest ulei nu conţine asa numitele saponine, dar in urma procesului de extractie ramane o faina care contine saponine aproximativ 0,5%, avand proprietati protectoare impotriva radiatiilor ultraviolete, antioxidante si antiacneice. Acest produs are efecte deosebite pentru sanatate din cauza acizilor grasi nesaturati, caroteni si a continutului sau ridicat de vitamina E. In cele mai multe cazuri in cosmetica se foloseste uleiul de argan ultra virgin, pentru ca ofera un grad ridicat de protectie pielii, mentine tineretea si supletea pielii si totodata previne uscarea acesteia.
Cum este extras uleiul de argan?
Si astazi se folosesc aceleasi metode traditionale pentru a fii extras. Pulpa fructului este inlaturata dupa care la soare se lasa sa se usuce. Spargem samburele pentru a scoate miezul pe care il zdrobim cu o moara (Azerg) care este o moara manuala. Prin presarea si framantarea manuala a acestui miez obtinem acest pretios produs. Daca inainte de presare se prajeste miezul, putem obtine un ulei care este folosit in cele mai dese randuri la prepararea produselor culinare. O persoana, poate intr-o zi intreaga sa extraga maxim 1 litru de ulei.
De ce este atat de cautat?
Acest produs este unicul ulei natural care poate sa combine multe dintre avantajele uleiurilor de masline, migdale sau avocado, seminte de struguri, fiind mai ales cunoscut pentru calitatile sale hidratante, antirid si de revitalizare a pielii. Este benefic pentru tenul uscat, previne imbatranirea cutanata, catifeleaza epiderma si combate vergeturile. Revitalizeaza si hraneste scalpul uscat si stopeaza caderea parului. Protejarea si intarirea impotriva ruperii a unghiilor, catifeleaza cuticulele.
Are efecte adverse uleiul de argan?
Probabil cel mai interesant aspect despre acest produs este ca nu are efecte adverse. Este 100% natural si este pur si simplu cel mai cautat si mai valoros produs cosmetic disponibil pe piata. Dar totusi contine o cantitate ridicata de acid oleic, care este destul de comedogen. De asemenea, el poate fi bun pentru psoriazis si tenul gras, dar poate cauza puncte negre pentru ca inchide porii. Asadar, atunci cand aveti vreo indoiala, este indicat ca initial pe o suprafata redusa sa fie testat.
No comments:
Post a Comment